fbpx

054-4794444

טיפול קבוצתי

מהו טיפול קבוצתי:

טיפול קבוצתי הינו טיפול זהה לטיפול פרטני מבחינת התכנים, אך הוא מערב מספר מטופלים בו זמנית.

לעיתים הטיפול מערב מטפל אחד ולעיתים בשילוב מספר מטפלים, בהתאם לגודל הקבוצה ותכניה.

יתרונות הטיפול הקבוצתי:

הקבוצה מהווה "היכל מראות" לכל אחד מהיחידים בתוכה. בתוך הקבוצה היחיד יכול לעבד ולהביע את הרגשות והקשיים מול חברת השווים. בתוך הקבוצה ניתן לעבור תהליכי שינוי ולחוות חוויות של שינוי ותיקון מערכות יחסים קודמות.

הקבוצה מהווה סביבה תומכת לחבריה אשר חווים חוויות דומות ומכנים משותפים, ובכך מתאפשר לכל אחד מחברי הקבוצה לחקור חוויות מורכבות, לזהות ולבטא רגשות, לשפר את המיומנויות החברתיות ולפתח יכולות התמודדות עם קונפליקטים. העבודה הקבוצתית תורמת לתחושת השייכות של היחיד בתוכה ותרומתו להישג וקבלת התוצר המשותף והתרומה ההדדית.

המטופל לומד צעד אחר צעד להכיר את צרכיו וזכויותיו של עצמו ושל כל חבר אחר בקבוצה, לומד לשתף פעולה ולשפר את הקשרים החברתיים והבין אישיים וזוהי ההעצמה הקורית בתוך הקבוצה. מעבר להיכרות של כל חבר קבוצה עם עצמו, צרכיו ורצונותיו, הוא לומד להכיר, לכבד, לסייע ולשתף פעולה עם צרכיהם, רצונותיהם ויכולותיהם של שאר חברי הקבוצה, ולהבין את הדינמיקה המתרחשת בעבודה הקבוצתית.

כל אחד מאיתנו, בכל פן בחיים, מתנהל כחלק מקבוצה: בתוך המשפחה הגרעינית, המשפחה המורחבת, גן, כיתה, חוג, צבא, מקום עבודה ועוד. לכן טיפול קבוצתי מדמה, במידה רבה, את הסיטואציות היומיומיות אשר כל משתתף מתמודד עימן:

לעמוד על שלו מול עמדות שונות בקבוצה, לדבר/להציג משהו מול קבוצה, לחלוק, לשתף, להתמודד עם תסכולים, לוותר ועוד. כל אלה הינן סיטואציות אשר עולות בתהליך הטיפולי בקבוצה ובכך חברי הקבוצה לומדים להתמודד וחווים הצלחות. בנוסף, בתוך התהליך הקבוצתי, כל משתתף יכול להביט מהצד, ללמוד ולהירתם מסיטואציות חברתיות אשר מתרחשות בתוך הקבוצה, גם אם הוא אינו חלק מאותה סיטואציה.

בחלק מהמקרים טיפול קבוצתי יהיה בנוסף לטיפול פרטני, אך לרוב זה יכול להחליף לחלוטין את הטיפול הפרטני. המטפל אשר מנחה את הקבוצה, מיומן בהסתכלות רחבה על כלל המשתתפים בכל סיטואציה, מכוון ומדריך את חברי הקבוצה ומנתב אותם לחוויות חיוביות ולהצלחות ומתוך כך מתרחש תהליך למידה.

למי מתאים טיפול קבוצתי?

לכולם!

לטיפול הקבוצתי כל כך הרבה יתרונות, שכל משתתף, לא משנה מה גילו או מצבו, בקבוצה שתתואם לו יכול להנות מיתרונותיה.

קבוצות הטיפול אצלנו בFYM:

טיפול ריגשי באמצעות אומנויות:

top-view-hand-holding-palette

מטרתו של הטיפול הקבוצתי – שיפור יכולות ומיומנויות לפעילות בקבוצה, באמצעות תיווך ושיקוף סיטואציות חברתיות ברמות מורכבות שונות בתוך הקבוצה. עבודה על דימוי עצמי העצמה וחיזוק הביטחון האישי ותחושת המסוגלות, וחיזוק יכולת קבלת החלטות.

הטיפול באומנות מתאים לכולם, ללא כל צורך ב"כישרון" מיוחד או בניסיון קודם עם אומנות או יצירה. חשוב לציין שאין פה "נכון או לא נכון" ואין "טוב או לא טוב" – החומר הוא כלי להבעת הרגש, ביטויו ועיבודו.

בעזרת היצירה, כל משתתף בקבוצה יכול לעבד ולהביע את הרגשות והקשיים אותם הוא חווה, ובדרך זו מתקיים תהליך למידה ושינוי. עולם החומר מסייע לנו לבטא ללא מילים את התחושות שלנו, מאפשר לנו לחוש הן במגע והן באופן ויזואלי את החומר ובכך לבטא את עצמנו.

בעבודה בקבוצה, היצירה היא אישית אך היא מתנהלת בתוך הקשרים הקיימים בין חברי הקבוצה, כך שכל משתתף משקף לשאר חברי הקבוצה והם לו את החוויות ההדדיות הבאות לידי ביטוי במהלך היצירה. לעיתים נוצרת גם יצירה משותפת שבה כל אחד מהמשתתפים תורם מיכולותיו ומחוויותיו ליצירה המשותפת ובכך מועצם. היכולה של הקבוצה לתרום לתחושת השייכות והמסוגלות של כלל המשתתפים בשל ההישג שבקבלת התוצר המשותף והתרומה ההדדית.

בעבודה בקבוצה, כל משתתף לומד את "חוקי המשחק", את צרכיו, זכויותיו, יתרונותיו וחסרונותיו של כל משתתף והם לומדים את שלו. בנוסף, כל משתתף גם לומד על עצמו, באמצעות שיקוף ותיווך, על הנקודות בהן הוא מאותגר ועליהן תתבצע העבודה.

טיפול ריגשי באמצעות פסיכודרמה:

students-rehashing-theater-class

הפסיכודרמה היא שיטת טיפול פסיכותרפית המתבססת על מיומנויות משחק תפקידים בשילוב טכניקות מתחום הפסיכולוגיה. הפסיכודרמה מאפשרת לקחת חוויות מהעבר או העתיד, הצגתן במגוון וריאציות באמצעות משחק ודרמה ובכך לאפשר בחינת פתרונות שונים לסיטואציות, יצירתיות וספונטניות, שיפור הביטחון העצמי ועוד.

הפסיכודרמה מאפשרת לכל משתתף "להיכנס לעורו" של משתתף אחר ואף לאפשר לאדם אחד "לשחק" בשני תפקידים שונים באותה סיטואציה וכפועל יוצא, מאפשרת למשתתף לראות את הסיטואציה כל פעם בעיניים אחרות ובדרך חשיבה שונה.

הטיפול משלב שיח, משחק, תנועה, עם או ללא אביזרי עזר. באמצעות הפסיכודרמה ניתן לבטא רגשות, "להתחפש" לדמות ולהשליך את הרגשות על הדמות ובכך להוציא אותם. ניתן לנתח 

הקבוצה מאפשרת למשתתפים שיקוף של התהליכים המתרחשים בתוך המפגש, יכולה להוות קהל לסיטואציות מסויימות או לקחת חלק פעיל בסיטואציות אחרות ולדמות הלכה למעשה אינטראקציות חברתיות ותהליכים המשפיעים על כל אחד מהמשתתפים. 

הטיפול באמצעות פסיכודרמה הוא כלי מילולי וגם בלתי מילולי להבעת הרגשות, ביטויים, הבנתם והטיפול בהם. כל משתתף בקבוצה יכול לשחזר, לדמות, לחוות סיטואציות מהעבר ו"להחיות" אותן בסביבת הקבוצה שהיא סביבה חיובית ותומכת ולעבד אותן באופן חיובי ומרפא.

החוויה מחדש של סיטואציות מהעבר בתוך המרחב הטיפולי, מסייעת למשתתפים לבחון באופן שונה, מפוקח ורגוע יותר את התנהלותם בסיטואציה, את רגשותיהם, מחשבותיהם ולכן לבחון אפשרויות התנהלות אחרות, שונות מאלו האינטואיטיביות שלהם ודרך כך מתבצע תהליך העיבוד, הלמידה והשינוי, וכן שיפור היכולת לתגובה ספונטנית ופחות מקובעת.

נשי אישי – מעל נשים לאחר לידה

back-view-group-women-holding-each-other-as-sign-sisterhood

קבוצות לנשים אחרי לידה יש הרבה, אבל רובן מדברות על הרך הנולד, צרכיו, תזונתו, התפתחותו ועוד. לרוב, תחושת הבדידות של נשים לאחר לידה היא חזקה ומשמעותית, במיוחד לאחר לידה ראשונה אך לא רק.

לעיתים הבדידות היא פיזית ולעיתים היא גם ריגשית ומתבטאת בדעות קדומות, משפחתיות / עדתיות / חברתיות המקיפות את האישה, במחסור אוזן קשבת וחברה אובייקטיבית ומכילה לשוחח, לשאול, לפרוק ועוד.

נשי אישי הינה קבוצת שיח לנשים לאחר לידה, המתמקדת בנשים עצמן, בצרכים האישיים שלהן לצד הפיכתן לאימהות. 

זוהי קבוצה חברתית קודם כל, המשלבת שיח מקצועי בנושאים שאינם תמיד עולים לשיח, כגון: 

דיכאון אחרי לידה – מה זה, איך מזהים, איך מטפלים ועוד.

דימוי גוף ומיניות אחרי לידה

שמירה על הזוגיות לצד אתגרי ההורות

אלימות כלפי נשים – לא מה שחשבתן

המטרה הינה להוות מרחב פתוח ובטוח לשאול, לבקש, להעלות נושאים, לשתף בחוויות וגם להיות מקום אוורור פיזי ומחשבתי עבור נשים רבות אשר במיוחד בתקופה הראשונה שלאחר הלידה ממעטות לצאת מהבית.

הנחיית הקבוצה מתבצעת ע"י עו"ס (תואר שני) מומחית בטיפול בנשים, הנחיית קבוצות והדרכת הורים.

טיפול ריגשי באמצעות טיפול בתנועה:

yoga-class-concept

הטיפול בתנועה מתעל את תנועות הגוף ,הנשימות ואביזרי עזר על מנת להבין, לפרש ולבטא את הרגשות. הטיפול בתנועה מתאים לכולם, אין צורך ביכולות גופניות כאלה או אחרות, בגמישות או בספורטיביות. התנועה מותאמת אישית ליכולות ולצורך של כל משתתף.

התנועה יכולה להיות ברמות ובעוצמות שונות, החל מתנועות מינימליות ועד כדי תנועות גדולות בתוך החלל, ריקוד ועוד. הטיפול בתנועה משלב משחק, שיח וכמובן תנועה בשילוב אביזרים שונים ובכך עובד ומשפר יכולות של יצירת קשר, ויסות רגשי, מיומנויות שיח, פרשנות חברתית ומסוגלות עצמית.

טיפול רגשי בתנועה הוא כלי המתבסס על החיבור החזק הקיים בין הגוף לנפש, בו לעיתים קרובות, במיוחד אצל ילדים, יש קושי בהבעה ורבלית של חוויות ולעיתים התוצאה מתפרשת בהבעה גופנית ולעיתים אף אלימות במידה כזו או אחרת.

הגוף שלנו, דיעותנו עליו והתייחסותנו כלפי הגוף שלנו משפיעים על התנועה שלנו והתנועה היא הביטוי לרגשות אלה, דרכה אפשר לבצע התערבות ושינוי.

דרך התנועה ניתן לעבוד על שיפור בדימוי הגוף והדימוי העצמי, שחרור מעקבות ומדעות שונות, עבודה על מערך הרגשות, השליטה הגופנית והשליטה הכללית של כל אחד מהמשתתפים.

התנועה היא כלי בלתי מילולי להבעת רגשות פנימיים, התנועה היא חלון לנפש האדם ולהבנה טובה יותר של הרגש והיא דרך תקשורת בלתי מילולית הבאה לידי ביטוי גם בתנועות היומיומיות כמו הליכה, הבעות הפנים ו"דיבור עם הידיים" ובשפת הגוף שלנו בסיטואציות רגשיות שונות.

×
דילוג לתוכן