fbpx

054-4794444

עובד\ת סוציאלי\ת טיפולי-קליני\ת

ככל שהחברה המערבית מקבלת לחיקה יותר ויותר את התובנה שמקצועות התמיכה והעזרה הנפשית הם כלים משמעותיים וחשובים, מתקבעת אצל האנשים ההבנה שמדובר במושג "מטריה" המכיל תחתיו שלל שירותים וכלים למגוון הצרכים השונים של הפרטים השונים בחברה. קיימים מקרים בהם שני מקצועות שלמים ושונים בפני עצמם יוצרים שילוב מיוחד ועוצמתי אשר מעניק למטפל ולמטופל הזדמנות ליצירת תהליך עמוק ומשמעותי, המשלב את עולמו הפנימי של המטופל. בתהליך שואב המטפל את הכוחות לפעולה והצמיחה מתוך חוזקותיו של המטופל ושואף למצוא בקהילה ובמעגל הקרוב שותפים לדרך. בתמיכת הסביבה, נפתח חלון אל העולם ובו בזמן שיקוף כנה לתהליך אותו חווה המטופל.

עובד סוציאלי קליני הוא מטפל בעל הכשרה כפולה (עבודה הסוציאלית, ובנוסף פסיכותרפיה או מקצועות טיפוליים קליניים שונים)

  • החיבור המיוחד שנוצר נותן למטפל כלים אשר אינם נמצאים ב"אשפת החצים" של מטפלים רבים אחרים אשר אינם בקיאים בעולם של עבודה סוציאלית.
  • עבודה סוציאלית כמקצוע, נוגעת בתחומי חיים רבים, וביניהם: מימוש זכויות, ליווי חולים במחלות קשות ומשפחותיהם, הגנה על קטינים וחסרי ישע, סיוע לנשים נפגעות אלימות ולנשים במעגל הזנות ועוד

יחד עם זאת, עו"ס קליניים רבים מבקשים לתת מהידע וההכשרה שלהם בקליניקה, באמצעות הענקת מענה טיפולי רגשי/נפשי למגוון רחב של מטופלים.המטפלים והמטפלות אשר עברו הכשרה כפולה הלכה למעשה הינם מלאי תשוקה, ידע מעשי ורצון לעזור, ולהשיב את המטופל אל מסלול הצמיחה והלמידה המתמדת.

מה מיוחד בשילוב בין עבודה סוציאלית למקצועות הקליניים\ טיפוליים:

מקצועות הטיפול מטבעם עוסקים בעולמו הפנימי של המטופל, המטפל מקשיב למטופל לאורך המפגש ובנוסף עוקב המטפל אחרי השינויים בין המפגשים ולאורך הזמן. המטפל מנסה לעודד ולעורר את המטופל לנסות לעמוד מול הקשיים אשר ניצבים בדרך, לשקף את המציאות באמצעות הצבת מראה מול המטופל, ו/או מתן זוויות מבט שונות על סיטואציות שמעלה המטופל ואותן הוא חווה רק מנקודת מבטו האישית שאינה, לעיתים, אובייקטיבית.  לרוב היחידים להיות שותפים בתהליך הם היושבים בחדר הטיפול, והם המטפל והמטופל.

 

העוסים והעוסיותהם בעלי כלים רבים והכשרה בכל הקשור לייצוג המטופל אל מול מוסדות הממשלה ( המוסד לביטוח לאומי, משרד הרווחה), גופים ממלכתיים (אוניברסיטה, בית ספר, מקום העבודה) ועוד. יחד עם זאת, נושא זה, שהינו מוכר יותר כתחום עיסוקם של עובדים סוציאליים, עשוי להטעות פעמים רבות את אלה המחפשים מענה טיפולי, ולמנוע ממטפלים מצויינים לתת מענה מקצועי מיטבי, שכן, הרבה מהעו"סים אינם עוסקים הלכה למעשה במיצוי זכויות אלא בטיפול קליני.

 

על העובד הסוציאלי להיות רגיש ביותר בנוגע לצרכיו של המטופל ויכול להיעזר במיומנויותיו והידע שלו,כדי להפנות את המטופל אל הגופים ובעלי הסמכות הרלוונטיים, לסייע למטופל בהתאם לזכויותיו ולצרכיו כפי שמזהה אותם העו"ס, או באופן תמציתי: תפקידו של העו"ס\ עוסי"ת הוא להתאים בין הצורך של המטופל ליכולת התמיכה הסביבתית, אפילו ברמת הדרכת ההורים או המורים, החברים באופן התקשורת אל מול הקושי המיידי של המטופל.

 

מכאן נובע שהשילוב בין המקצועות זה שמביט "החוצה" וזה המביט בעיקר "פנימה" הוא שילוב יכולות בעל פוטנציאל טיפולי והתפתחותי רב, במיוחד במקרים בהם נדרשת תמיכה והבנה מן הסביבה המיידית, כגון במצבים של פגיעה מינית התקפי חרדה אשר גורמים לאדם לקשיים בתפקוד וצורך בליווי ברמות שונות, או פשוט משום שמדובר בקטינים וכל טיפול מצריך הדרכת הורים ואפילו לעיתים מורים.

פעמים רבות אנו נוטים לחשוב שעבור כל בעיה או קושי נכון לפנות לפסיכולוג קליני, אך עשויים לפספס בעלי מקצוע מצויינים וביניהם עו"סים קליניים, אשר בהתאם ליחודיותו של מטפל זה או אחר ולסיפור המקרה, עשויים להתאים ביותר ולהעניק טיפול מיטבי, על אף שאינם פסיכולוגים קליניים. עבור כל מטופל קיימים חסמים רגשיים בדרך להחלמה, ישנם אילו אשר עבורם ביטוי מילולי הוא לא פשוט בכלל ואם יתבקשו לפרט את תחושותיהם ורגשותיהם בצורה רהוטה, הם יחושו חוסר ביטחון ויתקשו להיפתח. אנו מאמינים שזו אחת הזכויות הגדולה של מרפאת FYM וזהו הרעיון אשר מוביל אותנו במסע ההחלמה, מגוון מטפלים והיכולת להזמין את המטופל לנסות ולגלות איפה הוא חווה את התהליך אשר מקדם אותו יותר.

עבור מי מפגש עם עובדת סוציאלית קלינית עשוי להתאים?

עבור מי מאיתנו אשר סובל\ת מאובדן אמון ביחס בין אישי כתוצאה מחוויה טראומטית. היציאה חזרה אל החברה עשויה להיות מאתגרת ביותר, טריגרים רבים עלולים לעלות במפגשים בעלי אופי לא מאיים לחלוטין כגון בדיקת רופא או ראיון עבודה. 

עבור אותם אנשים ונשים דרוש אימון וליווי כדי לחדש את מערכת היחסים עם האנשים סביבינו. הליווי יוצא מתוך הבסיס של איזור הנוחות וחוזר לעבד את החוויות בחזרה במקום הבטוח עם המטפל\ת, ביחד מגלים המטפל והמטופל את עוצמותיו של המטופל ודרכן לוקח המטפל את המטופל יד ביד בסבלנות והתמדה, צעד אחר צעד במעלה הדרך אל הביטחון והאמון העצמי.   

המפגש הראשון נקרא פגישת אינטייק\אבחון, זוהי פגישת היכרות והיא עורכת כ45-50 דקות בפגישה זו מכירים המטפל והמטופל ועוברים באריכות על עברו של המטופל ועל מצבו כיום. לאחר מכן מתחילים בסדרת  המפגשים אילו אורכים 30-45 דקות בממוצע. במידה ומדובר בקטינים, פגישת ה"אבחון" (האינטייק) יתקיים עם ההורים, ולאחר מכן, תתקיים פגישה עם הילד/ה.

הטיפול נועד להתאים למצבו של המטופל אנו מבינים שישנם מטופלים אשר מתקשים לצאת מהבית, לכן אנו גמישים ואת הפגישות ניתן לבצע או בקליניקה של FYM או בשיחת זום מקוונת.

בטיפול נפשי / רגשי אנו ממליצים תמיד ליצור קשר לפני התפרצות חריפה של הבעיה, לאחר שהבעיה מתקבעת הדרך לשיפור מתארכת מאוד, ולכן הגעה מוקדמת עשויה לפתור במהירות את הבעיה. במידה והכל כשורה תקבלו הבטחה מבעל מקצוע שדאגתם לשווא. 

הטיפול בקטינים מצריך נוכחות ההורים במפגש האבחון הראשוני, חתימתם על טופס הסכמה לטיפול וכן נוכחות במפגשי "הדרכת הורים / ליווי הורי" לאורך התהליך של הילד/ה. בטיפול בילדים, לרוב המבוגר יהיה זה שיזהה את הצורך בטיפול ויצור קשר עם המרפאה.

×
דילוג לתוכן