מרפאה רב מקצועית לבריאות הנפש » טיפול רגשי באמנות
השיטה החלה להתפתח בשנות ה-40 בארצות הברית, במקור כשיטת טיפול שנוצרה לאנשים שלא היו מסוגלים להשתתף בטיפולים שמתמקדים בשיחה ודיבור, כמו אלה שסבלו מפסיכוזה חמורה. פסיכיאטרים ראו שהשיטה מסייעת גם בשיקום מעשי של מטופלים במצבים קשים, כי הם למדו כלים ומיומנויות חדשות במהלך התהליך.
במהלך השנים, טיפול באמנויות התרחב והתפשט מעבר לבתי החולים הפסיכיאטריים. רבים מהמטפלים דיווחו על היעילות של השיטה, ופורסמו דוחות מקרה רבים שהצביעו על כך שהתהליך היצירתי מסייע למטופלים במגוון רחב של מצבים. אף על פי כך, הקשיים בהכנת ניסויים מבוקרים וממונעים, שיספקו ראיות אמפיריות ליעילות השיטה, מכיוון שכל טיפול הוא ייחודי ואישי. בכל זאת, באמצעות הנחייה של מטפל באמנויות, מטופלים יכולים לפרש את המסרים הלא מילוליים, הסמלים והמטפורות שמוסתרות ביצירות האמנות שלהם, ובכך להבין את עצמם באופן עמוק יותר.
אין צורך בכישרון אמנותי כדי להשיג תועלת מטיפול באמנות, מאחר שהתהליך הטיפולי אינו מתמקד בערך האמנותי של היצירה, אלא בקשר שבין היצירה שהמטופל יוצר לבין עולמו הפנימי. האמנות מאפשרת לנו לספר סיפורים ולהתמקד בחוויות שמאפשרות לנו גישה לתת-מודע שלנו, לעיתים באופן עוצמתי יותר מאשר בשיחה מילולית בין שני אנשים.
כמו ברוב סוגי הטיפולים, המפגש הראשון בדרך כלל יכלול שיחה בה תדון בסיבות שהביאו אותך לטיפול ובמה המטפל יכול להציע לך. ביחד, תתכננו את המסלול הטיפולי שיכלול יצירה אמנותית. כאשר תתחיל ליצור, ייתכן שהמטפל יתבונן בתהליך היצירה שלך מבלי להתערב. בסיום היצירה, ולעיתים גם במהלך התהליך עצמו, המטפל ישאל אותך שאלות על התחושות שלך במהלך התהליך, מה היה קשה ומה היה קל, אילו מחשבות וזכרונות עלו במהלך היצירה ועוד.
הטיפול מתאים למגוון של סימפטומים וקשיים רגשיים, כולל דיכאון, חרדה, התמכרויות, הפרעות אכילה, התקפי זעם, דימוי עצמי נמוך ועוד
חשוב לציין שאין צורך בכישרון או ניסיון אמנותי מוקדם כדי להשתתף בטיפול זה, מכיוון שהמטרה היא לא התוצאה הסופית של היצירה, אלא התהליך של היצירה עצמה והאפשרות לחוות דרכו חוויות רגשיות שונות.
פסיכותרפיה היא תהליך טיפולי שמתבסס על שיחה בין מטפל למטופל, שבהם הם מתמקדים בניתוח ועיבוד הבעיות שהובילו את המטופל לחפש טיפול. אך, כבר משנות ה-60', מקצוענים בתחום הטיפול התחילו להבחין שהטיפול המבוסס שיחה לא מתאים לכולם. ישנם אנשים שמחפשים טיפול נפשי אך מתקשים להשתמש בשיחה ככלי טיפולי יעיל. זו הסיבה שבה נוצר התחום של טיפול באמצעות אומנויות, או טיפול ביצירה והבעה, שמציע דרכים חלופיות לטיפול המבוסס שיחה.
מטפל ביצירה והבעה הוא מקצוען שעבר תהליך הכשרה מעשית ותיאורטית באחד מתחומי הטיפול ביצירה והבעה. ברוב המקרים, הוא מחזיק בתואר ראשון באחד מהתחומים הבאים: פסיכולוגיה, מדעי ההתנהגות, עבודה סוציאלית, אמנות, חינוך או מקצועות בריאות. בנוסף, הוא מחזיק בתואר שני בתחום הטיפול ביצירה והבעה. הלימודים לתואר השני בטיפול ביצירה והבעה מכילים בדרך כלל פרקטיקום קליני, שמאפשר למטפל להתנסות בטיפולים מעשיים ולקבל הדרכה ממומחים בתחום. מטפל ביצירה והבעה יכול להציע מגוון של סוגי טיפולים, כולל טיפול באמנות, טיפול במוסיקה, טיפול בתנועה, דרמה-תרפיה וביבליותרפיה.
ילד בספקטרום האוטיסטי שמפתח יכולות תקשורת דרך משחק על תופים. משפחה שמשתפת פעולה ביצירת ציור משותף, שמאפשר למטפל לחקור את הדינמיקה המשפחתית שנוצרת במהלך היצירה. נשים שנלחמות בסרטן השד ומשתמשות בריקוד כדי להביע את הרגשות שלהן כלפי המחלה. כל אחד מהם הוא דוגמה לטיפול שמתבצע באמצעות האמנות.
תרפיה באמצעות מוזיקה היא שיטת טיפול שבה משתמשים במוזיקה בכל היבטיה המגוונים, עם המטרה להביא לשיפורים במגוון תחומים כמו הרגשי, הנפשי, המוטורי, הקוגניטיבי ועוד. במהלך הטיפול, המטפל והמטופל מתמודדים עם הקשיים של המטופל באמצעות שילוב של כלים טיפוליים וכלים מוזיקליים, כולל שירה, נגינה במגוון כלים מוזיקליים, והאזנה למוזיקה מוקלטת. קרא/י עוד
טיפול באמנות עם מטפל ביצירה והבעה, או מטפלת באמנות, מתאים לכל אחד שמרגיש שהוא יכול להביע את עצמו באופן מיטבי באמצעות כלים אמנותיים. חשוב לציין שאין צורך ביכולת אמנותית מוקדמת או בניסיון באמנות כדי להשתתף בטיפול זה: השימוש באמנות במהלך הטיפול אינו ממוקד ליצירה אמנותית או שיפור היכולות האמנותיות, אלא משמש כאמצעי להבעת העולם הפנימי של המטופל. לכן, רמת היכולת האמנותית של האדם אינה משפיעה על היכולת שלו להתועל בטיפול עם מטפל ביצירה והבעה.
טיפול באמנות עם מטפל ביצירה והבעה הוא אופציה מתאימה לרבים מהילדים והמתבגרים. הסיבה לכך היא שרבים מהם מתקשים להביע את חוויותיהם הפנימיות ורגשותיהם באופן מילולי וישיר. לעיתים, העולם הרגשי שלהם נתפס כמאיים ובלתי מובן, ולכן הם מוצאים קלות יותר בלתאר את חוויותיהם דרך שיחה על שיר או סיפור שקראו, או להביע את רגשותיהם דרך ציור, מאשר לארגן ולחשוף את רגשותיהם באופן ישיר. בנוסף, ילדים ומתבגרים, במיוחד הצעירים מביניהם, לעיתים משחררים את עצמם מהמגבלות שמבוגרים נתקלים בהן, ומצליחים להביע את עצמם באופן חופשי ונוח יותר דרך תנועה, משחק, שירה וציור. טיפול באמנות גם מתאים במיוחד לילדים ומתבגרים שמתנגדים או מרגישים אמביוולנטיים לגבי הפנייה לטיפול: ילדים ומתבגרים אלו עשויים להתנגד לרעיון של חשיפה ישירה, אך להסכים להתמודד עם החוויה כאשר החשיפה מתבצעת באופן עקיף, דרך שימוש באמצעים אמנותיים.
אף על פי שטיפול באמנות עם מטפל ביצירה והבעה מזוהה לעיתים עם ילדים ומתבגרים. טיפול ביצירה והבעה הוא שיטת טיפול פסיכולוגי שמתמקדת בשימוש בכלים אמנותיים כדי לעזור למטופל לתאר, להביע ולעבד תוכן רגשי.
טיפול ביצירה והבעה התפתח כחלק מתנודה רחבה יותר של טיפול באמנויות, תנודה שהציעה אופציה אחרת לשיטות הטיפול הפסיכולוגי הקלאסיות המתמקדות בשיחה. פרויד, מייסד הפסיכואנליזה ממנה התפתחו הזרמים המודרניים של הפסיכותרפיה, הכיר את הכוח המרפא של השיחה. הוא גילה שהעיבוד של תכנים רגשיים במסגרת טיפולית תומכת מאפשר למטופל להרחיב את המודעות העצמית שלו, להפוך תוכן נפשי לא מודע למודע, ולהגיע להבנה בנוגע למקור הסימפטומים הרגשיים שלו תהליך שבסופו מוביל להקלה מסימפטומים רגשיים והתנהגותיים. אף שהשיחה הייתה הכלי המרכזי של הפסיכואנליזה, עם הזמן התחילו מקצוענים להבין ששיחה ישירה אינה הדרך הטבעית והמתאימה ביותר לתקשורת עם כל המטופלים. כתוצאה מכך, התפתחו שיטות טיפול שמתמקדות בשימוש באמנות כאמצעי לחשיפת עולם המטופל הפנימי. בין המודלים הטיפוליים האלה נמנים ביבליותרפיה, טיפול בתנועה, טיפול במוסיקה, דרמה-תרפיה, ועוד.
טיפול ביצירה והבעה הוא אחת מהשיטות הטיפוליות שמשתמשות בכלים אמנותיים. טיפול זה מתחיל מהנחה שחלק מהאנשים מצליחים להביע את עצמם באופן יותר אמיתי, זורם ועמוק דרך ביטויים אמנותיים, ומציע מפגש טיפולי שמתמקד בתפיסה זו. לתהליך של טיפול ביצירה והבעה יש שני יתרונות עיקריים:
ה"שפה" האמנותית מציעה מקום בו ניתן להביע באופן חופשי יותר נושאים ורגשות שיכולים להיות מביכים, "אסורים" או חזקים. לדוגמה, ישנם אנשים שמרגישים שהם מצליחים להביע את המיניות שלהם באופן יותר קל דרך יצירה מאשר דרך שיחה מילולית ישירה.
לא מעט אנשים מתקשים להפוך את רגשותיהם למילים. במקרים אלו, האמנות יכולה לשמש כגשר שמאפשר לנו להביע את הרגשות שלנו באופן שאינו מילולי. זה מאפשר לנו ליצור קשר עמוק יותר עם החלק התת-מודע שלנו, ולחשוף רגשות ותחושות שאנו לא מודעים אליהם או שאנו לא מצליחים לבטא במילים. לדוגמה, המטפל יכול לזהות את עוצמת הזעם של המטופל דרך בחירת הצבעים ולחץ העיפרון, רגשות שהמטופל לא מאפשר לעצמו לחוות באופן מודע.
מטופלים דיווחו שטיפול באמנות עזר להם להיות נוכחים יותר בהווה, לזהות את הרגשות שלהם ואת הקשר שבין הרגשות שלהם לתגובות הגופניות שלהם. על אף שלעיתים חשו רע יותר בהתחלת הטיפול, זה היה השלב הראשון ביכולתם לזהות ולתקף את הרגשות שלהם, והניע את תהליך ההחלמה.
מטופלים דיווחו שביטוי אמנותי סייע להם לחזק את הזהות ואת הדימוי העצמי שלהם. ביטוי באמנות עזר להם להמחיש את הרגשות שלהם וכך לחקור אותם יותר לעומק. באמנות, רגשות מנוגדים יכולים לבוא לידי ביטוי ביצירה אחת קוהרנטית, מה שלפעמים נראה בלתי אפשרי לביצוע במילים. לכן, אמנות יכולה לסייע לנו לייצר אינטגרציה – להבין את עצמנו על כל הרבדים והחלקים שלנו, גם אלו שנראים לנו סותרים.
המרחב האמנותי, בו אין "נכון" או "לא נכון", מאפשר ליצור מרחב שבו ניתן לסגל תגובות חדשות לרגשות קשים, לעבד אותם ולהתבונן בהם. תהליך זה מסייע לוויסות רגשי.
מטופלים דיווחו שטיפול באמנות עזר להם לשנות התנהגויות מזיקות כלפי עצמם וכלפי אחרים. התהליך שמאחורי השינוי ההתנהגותי עדיין לא ברור, אך יתכן שהוא קשור לכך שביטוי באמנות מאפשר לנו הזדמנות להתנסות בדרכי תגובה חדשות לרגשות שלנו. כשאנחנו מודעים לכך שיש לנו יותר מדרך אחת לפעול, אנחנו יכולים להתחיל תהליך של שינוי ההרגלים ה"אוטומטיים" שלנו.
ביטוי באמנות יכול לעזור לנו לנסח רגשות וחוויות בלתי מילוליות. תהליך היצירה וההתבוננות בה מעודדים תובנה טובה יותר והבנה טובה יותר של רגשות, מחשבות והתנהגויות. לסיכום, טיפול באמנויות יכול להוות דרך להבין את עצמנו טוב יותר ולהכיר את עולמנו הפנימי. גם אם אין לכם רקע באמנות, כדאי לכם לשקול לתת לכך הזדמנות. אך במיוחד אם אתם מרגישים שהייתם מעוניינים בתהליך טיפולי קצת שונה, שאינו מסתמך על שיחה ככלי הטיפול המרכזי.
תרפיה באמצעות מוזיקה היא שיטת טיפול שבה משתמשים במוזיקה בכל היבטיה המגוונים, עם המטרה להביא לשיפורים במגוון תחומים כמו הרגשי, הנפשי, המוטורי, הקוגניטיבי ועוד. במהלך הטיפול, המטפל והמטופל מתמודדים עם הקשיים של המטופל באמצעות שילוב של כלים טיפוליים וכלים מוזיקליים, כולל שירה, נגינה במגוון כלים מוזיקליים, והאזנה למוזיקה מוקלטת. קרא/י עוד