fbpx

054-4794444

אבחון / ייעוץ פסיכיאטרי

מה זה אבחון פסיכיאטרי?

למה צריך לעבור אבחון פסיכיאטרי?

נפש האדם מורכבת למדי ועדיין רב הנסתר על הגלוי.

בעוד שכיום קיים מכשור רפואי מתקדם ואמצעי הדמיה משוכללים על מנת לאבחן מחלות גופניות, כאשר מדובר בנפש האדם, אנו נעזרים באבחון פסיכיאטרי (אינטיק פסיכיאטרי) שמתבצע על ידי פסיכיאטר/ית בעזרת איסוף מידע על המטופל.

פסיכיאטרים הינם רופאים, שבנוסף לשנות לימודי הרפואה, סיימו גם התמחות בפסיכיאטריה, ועוסקים באבחון וטיפול בהפרעות נפשיות, רגשיות והתנהגותיות.

 

במהלך האבחון הפסיכיאטר יוכל לאמוד ולהגדיר את הבעיות שמהן סובל המטופל על מנת לתכנן ולהתאים תוכנית טיפול עבורו.

כיצד מתבצע האבחון?

איסוף המידע מתבצע על ידי תשאול על עברו של הנבדק, הרגלי חייו, התנהגויות והתמודדויות שחווה המטופל לאורך חייו וכן לגבי אירועים משמעותיים שעבר.

הנבדק נשאל שאלות שונות והפסיכיאטר מתרשם הן מתשובותיו של המטופל והן מהתנהגותו במהלך הראיון, כמו גם ממראה חיצוני, לבוש ועוד.

בראיון זה מתקבלת תמונה של תולדות עברו ומהלך חייו של המטופל, כמו גם ההתמודדויות הנפשיות שחווה וכן נבדקים מרכיבים שונים בתפקוד הנפשי והקוגניטיבי, כגון: מהלך החשיבה, תכני החשיבה, זיכרון וריכוז, ביטויי ההתנהגות הגופניים, האופן בו הוא יוצר קשר, ביטויו הרגשיים, מצב רוחו, אופן התפישה, ההתמצאות, התובנה, השיפוט ובוחן המציאות.

באבחונים ההורים הינם חלק בלתי נפרד מהתשאול והאבחון. התשאול במקרים אלה יכלול גם אנמנזה מילדותית, כולל מהלך הריון, לידה, התפתחות בגיל הילדות, תהליכים התפתחותיים בגן ובבית הספר.

השיטה החלה להתפתח בשנות ה-40 בארצות הברית, במקור כשיטת טיפול שנוצרה לאנשים שלא היו מסוגלים להשתתף בטיפולים שמתמקדים בשיחה ודיבור, כמו אלה שסבלו מפסיכוזה חמורה. פסיכיאטרים ראו שהשיטה מסייעת גם בשיקום מעשי של מטופלים במצבים קשים, כי הם למדו כלים ומיומנויות חדשות במהלך התהליך.
במהלך השנים, טיפול באמנויות התרחב והתפשט מעבר לבתי החולים הפסיכיאטריים. רבים מהמטפלים דיווחו על היעילות של השיטה, ופורסמו דוחות מקרה רבים שהצביעו על כך שהתהליך היצירתי מסייע למטופלים במגוון רחב של מצבים. אף על פי כך, הקשיים בהכנת ניסויים מבוקרים וממונעים, שיספקו ראיות אמפיריות ליעילות השיטה, מכיוון שכל טיפול הוא ייחודי ואישי. בכל זאת, באמצעות הנחייה של מטפל באמנויות, מטופלים יכולים לפרש את המסרים הלא מילוליים, הסמלים והמטפורות שמוסתרות ביצירות האמנות שלהם, ובכך להבין את עצמם באופן עמוק יותר.
אין צורך בכישרון אמנותי כדי להשיג תועלת מטיפול באמנות, מאחר שהתהליך הטיפולי אינו מתמקד בערך האמנותי של היצירה, אלא בקשר שבין היצירה שהמטופל יוצר לבין עולמו הפנימי. האמנות מאפשרת לנו לספר סיפורים ולהתמקד בחוויות שמאפשרות לנו גישה לתת-מודע שלנו, לעיתים באופן עוצמתי יותר מאשר בשיחה מילולית בין שני אנשים.

כמו ברוב סוגי הטיפולים, המפגש הראשון בדרך כלל יכלול שיחה בה תדון בסיבות שהביאו אותך לטיפול ובמה המטפל יכול להציע לך. ביחד, תתכננו את המסלול הטיפולי שיכלול יצירה אמנותית. כאשר תתחיל ליצור, ייתכן שהמטפל יתבונן בתהליך היצירה שלך מבלי להתערב. בסיום היצירה, ולעיתים גם במהלך התהליך עצמו, המטפל ישאל אותך שאלות על התחושות שלך במהלך התהליך, מה היה קשה ומה היה קל, אילו מחשבות וזכרונות עלו במהלך היצירה ועוד.

הטיפול מתאים למגוון של סימפטומים וקשיים רגשיים, כולל דיכאון, חרדה, התמכרויות, הפרעות אכילה, התקפי זעם, דימוי עצמי נמוך ועוד

חשוב לציין שאין צורך בכישרון או ניסיון אמנותי מוקדם כדי להשתתף בטיפול זה, מכיוון שהמטרה היא לא התוצאה הסופית של היצירה, אלא התהליך של היצירה עצמה והאפשרות לחוות דרכו חוויות רגשיות שונות.

פסיכותרפיה היא תהליך טיפולי שמתבסס על שיחה בין מטפל למטופל, שבהם הם מתמקדים בניתוח ועיבוד הבעיות שהובילו את המטופל לחפש טיפול. אך, כבר משנות ה-60', מקצוענים בתחום הטיפול התחילו להבחין שהטיפול המבוסס שיחה לא מתאים לכולם. ישנם אנשים שמחפשים טיפול נפשי אך מתקשים להשתמש בשיחה ככלי טיפולי יעיל. זו הסיבה שבה נוצר התחום של טיפול באמצעות אומנויות, או טיפול ביצירה והבעה, שמציע דרכים חלופיות לטיפול המבוסס שיחה.

מטפל ביצירה והבעה הוא מקצוען שעבר תהליך הכשרה מעשית ותיאורטית באחד מתחומי הטיפול ביצירה והבעה. ברוב המקרים, הוא מחזיק בתואר ראשון באחד מהתחומים הבאים: פסיכולוגיה, מדעי ההתנהגות, עבודה סוציאלית, אמנות, חינוך או מקצועות בריאות. בנוסף, הוא מחזיק בתואר שני בתחום הטיפול ביצירה והבעה. הלימודים לתואר השני בטיפול ביצירה והבעה מכילים בדרך כלל פרקטיקום קליני, שמאפשר למטפל להתנסות בטיפולים מעשיים ולקבל הדרכה ממומחים בתחום. מטפל ביצירה והבעה יכול להציע מגוון של סוגי טיפולים, כולל טיפול באמנות, טיפול במוסיקה, טיפול בתנועה, דרמה-תרפיה וביבליותרפיה.

ילד בספקטרום האוטיסטי שמפתח יכולות תקשורת דרך משחק על תופים. משפחה שמשתפת פעולה ביצירת ציור משותף, שמאפשר למטפל לחקור את הדינמיקה המשפחתית שנוצרת במהלך היצירה. נשים שנלחמות בסרטן השד ומשתמשות בריקוד כדי להביע את הרגשות שלהן כלפי המחלה. כל אחד מהם הוא דוגמה לטיפול שמתבצע באמצעות האמנות.

סוגי האבחונים הם:

אבחון קשב וריכוז

אבחון קשב וריכוז הוא תהליך הכולל סדרת מבחנים ושאלות שמטרתם לקבוע האם קיימת בעיה ביכולת האדם להתמקד ולהתרכז במשימות מסוימות. לפי תוצאות האבחון ניתן לזהות את סוג הבעיה ולפרט את הטיפולים וההתמודדות המתאימים למקרה ספציפי זה.

אבחון אוטיזם

אבחון אוטיזם הוא תהליך שבו נערכת סדרת בדיקות ושאלות כלליות על מנת לזהות אם ישנם סימנים ותסמינים שמרמזים על אוטיזם. תהליך זה כולל גם ניהול ראיונות ורקיעות מבחנים מיוחדים. אבחון זה יכול לסייע בהבנת הצרכים והתמיכה המתאימה לנבדק במרבית המקרים.

אבחון הפרעות אכילה

אבחון הפרעות אכילה הוא תהליך רפואי שבו מקבלים את הכלים הנדרשים לזיהוי והערכת ההפרעה הקשורה לאכילה. התהליך כולל היסטוריה רפואית ונפשית, שאלות על דפוסי התזונה, ושימוש בסקרים ושאלונים. נצרכים גם בדיקות רפואיות לגילוי של נזקים גופניים, ויכול להיות נדרש פילוט פסיכולוגי ורפורמות נוספות להבנת התופעה. 

אבחון דיכאון

אבחון דיכאון הוא התהליך כולל ראיונות מעמיקים, חיפוש לרקע הרפואי והנפשי של האדם, והשוואה לקריטריונים פסיכולוגיים מוכרים. לאחר אבחון מדוייק, ניתן לפתח תוכנית טיפול אישית הכוללת טיפול פסיכותרפי ואפשריות תרופתיות, תמיכה חברתית ומשפחתית, וכלים להתמודדות אישית עם הדיכאון.

אבחון הפרעה נפשית

אבחון הפרעה נפשית הוא תהליך בו מעריכים את סימני ההפרעה הנפשית של האדם. התהליך כולל ראיונות מעמיקים וחיפוש לרקע הנפשי והרפואי של האדם, תוך שימוש בקריטריונים פסיכולוגיים מוכרים. לאחר אבחון מדוייק, ניתן לפתח תוכנית טיפול אישית הכוללת טיפול רגשי או תרופתי, תמיכה משפחתית ומערכתית וכלים להתמודדות אישית עם ההפרעה הנפשית.

הערכה תפקודית

הערכה תפקודית הוא תהליך בו מתבצעת הערכת היכולת של אדם לבצע פעילויות יומיומיות ולהתקיים בסביבתו, והיא משמשת כאמצעי לקביעת הזכאות לתמיכה מביטוח לאומי או חברות ביטוח פרטיות.

הערכת מסוכנות

הערכת מסוכנות היא תהליך שבו מומחה פסיכיאטר משתמש במידע וניסיון מקצועי כדי להעריך את הסיכון לפגיעה עצמית או באחרים. הערכה זו היא כלי חשוב לזיהוי וטיפול בתחושת חוסר אונים שמתרגשים בתקופת ההתבגרות.

הערכת כשירות לשירות צבאי / למקום העבודה

הערכת כשירות לשירות צבאי / מקום העבודה הוא תהליך בו נבדקים ומעריכים את היכולת הנפשית כדי להתמודד עם דרישות השירות הצבאי. הבדיקה כוללת הערכת כוחות הרגשיים, היכולת להתמודד עם לחצים והשלמת משימות צבאיות, וגם את ההתארגנות החברתית, הפרידה מהמשפחה, וההתאמה לסביבת הצבא.
×
דילוג לתוכן