מרפאה רב מקצועית לבריאות הנפש » פסיכותרפיה
פסיכותרפיה היא טיפול באמצעות שיח. למעשה ישנם הרבה מקצועות טיפוליים אשר מטפלים בפסיכותרפיה ובהם: פסיכולוגים, עו"סים, מטפלים באומנויות ועוד.
ישנם גם מטפלים אשר לא למדו תואר טיפולי אבל למדו לימודים אקדמאיים של פסיכותרפיה במסלולים שונים.
למעשה הפסיכותרפיה היא שיטה טיפולית אשר שואפת לשפר את איכות חייו של המטופל דרך תהליך הדרגתי של התבוננות מעמיקה בזכרונותיו ורגשותיו של המטופל, הבנת המניעים להתנהגויותיו ושינוי דפוסי התנהגות אשר ברצון המטופל לשנותם.
ענפים שונים של פסיכותרפיה נעזרים בכלים מגוונים כגון שימוש בשיח, במשחקים טיפוליים, באמנות ככלי הבעה ואפילו משחקי תפקידים כדי לעורר חוויות וזכרונות אותם הדחקנו מן הרובד המודע אל התת מודע וכן על מנת לסייע לבטא דברים ורגשות אותם קשה למטופל להביע במילים.
פסיכותרפיה עשויה להתאים לאנשים אשר שואפים למצוא הרמוניה ואיזון דרך תהליך של ריפוי והתמודדות עם העומק והמורכבות של אישיותם וכן לאנשים אשר מתמודדים עם קשיים / משברים בשלב כזה או אחר של חייהם ומעוניינים לעבד את הרגשות שלהם, להתמודד ולהתנהל בצורה המיטיבה עימם.
ישנם אנשים שמתנהלים בדפוסי התנהגות אשר פוגעים בחיי הזוגיות, בעבודה, במערכת יחסים שונות, במקרים אלה טיפול פסיכותרפי מותאם יכול לסייע רבות.טיפול פסיכותרפיה פותח ככלי ליצירת מרחב בו ניתן להיחשף ולקבל ליווי מקצועי, במרחב זה המטופל מעבד את חוויות העבר ואמונות ההווה, בתהליך הליווי מגלה המטופל על עצמו ועל הדפוסים אותם הוא רוצה לשנות.
בשנים האחרונות חלה עליה משמעותית במספר האנשים אשר בוחרים לפתח את עצמם דרך טיפולים נפשיים ופסיכולוגיים, והטיפולים הפכו מקובלים יותר ויותר. אנשים אשר משתפים את המעגלים הקרובים שלהם בכך שהינם בתהליך של טיפול, חושפים יותר ויותר אנשים לכך טיפול פסיכותרפי הינו נורמטיבי וכבר לא מהווה סוד או בושה, כפי שהיה בעבר.
אפילו משפיעני רשת וכוכבי טלוויזיה חושפים זאת באופן פומבי, בכך הם מאפשרים לאחרים להרגיש בנוח ולבקש טיפול, זהו תהליך חברתי מבורך וחשוב משום שבעבר טיפולים מסוג זה היו מלווים סטיגמות חברתיות אשר הרחיקו אנשים מהבחירה בטיפול.
פסיכותרפיה תתאים לאנשים אשר מרגישים שעליהם לעבור תהליך עומק כדי לשפר את איכות חייהם, לעבור שינוי ו/או לסגל הרגלים חדשים ולקבל כלים שונים להתמודדויות בחייהם.
טראומה: בין אם מדובר בחווית ילדות מודחקת, או בחוויה טריה בה עדיף לטפל לפני שזו תהפוך לPTSD.
הפרעות אכילה עלולות להופיע כתוצאה מקושי רגשי או נפשי אשר מקבל ביטוי דרך מערכת היחסים עם אוכל.
דיכאון: חוסר מוטיבציה מתמשך, קושי לצאת מהמיטה או מהבית. הצפות רגשיות ועוד.-שינוי מקצועי: התמודדות עם פיטורין, קושי במציאת מקום עבודה, הסבת מקצוע כתוצאה מפציעה או כל סיבה אחרת, תמיכה בעלי מקצוע עם נפח עבודה גבוה במיוחד.
גירושין: תהליך הגירושין הוא חוויה מורכבת אשר דורשת עיבוד הן עבור בני הזוג החווים את הפרידה בפועל, הן עבור ילדים אשר מתמודדים עם ערעור היסוד המשפחתי היציב והן לעיתים עבור המעגל המשפחתי הרחב יותר אשר מלווה את המשפחה בזמן המשבר.
התמכרות: אנשים הסובלים מהתמכרות יכולים ליהנות משיפור מצבם בתהליך האינטגרציה בחזרה למערכות היחסים והשתלבות בחברה בעזרת טיפול פסיכותרפיה.
הצפה רגשית קשיי התמודדות: אנשים אשר סובלים מעומס רגשי וקושי כללי להתמודדות עם אתגרי החיים.
נטיות אובדניות.
אובדן במשפחה.
חשיפה ארוכה לחוויות קיצון: חיילים, אנשי זק"א, מד"א, שוטרים ומטפלים אשר חשופים למצבי קיצון באופן מתמשך עלולים לפתח הפרעות נפש כתוצאה מלחץ.
חשוב לדעת ולזכור שבכל טיפול רגשי ונפשי נכונות המטופל לשיפור היא חלק משמעותי ביותר מתהליך ההחלמה.
בנוסף, קשר מיטיב עם המטפל ומה שנקרא "כימיה" טובה בין מטופל למטפל הוא בסיס חשוב ביותר על מנת לאפשר למטופל סביבה בטוחה ונעימה להיפתח, לשתף ולעבוד על כל רובדי הנפש ליצירת שינוי אמיתי ותהליך משמעותי.
חשוב לזכור – טיפול פסיכותרפי הינו תהליך שעשוי להיות ארוך לעיתים, ככל שהוא עמוק ומשמעותי יותר. זוהי אינה תרופת קסם. התהליך הוא מורכב, במיוחד בתחילתו,עד אשר נוצר חיבור מיטבי בים המטפל למטופל ועד אשר נחשפים לאט לאט רבדים שונים, נוספים ועמוקים, אותם ניתן לעבד בטיול וליצור שינוי.
על כן, יש להיערך בהתאם, למצוא את המטפל הנכון, עם "סטינג" (SETTING) נכון ומותאם אשר יאפשר התמדה ויציבות לאורך התהליך.
הפסיכותרפיה היא שיטת טיפול נפשית רגשית עמוקה, התהליך הטיפולי אשר עשוי לעיתים להיות ארוך טווח, נועד לאפשר למטופל להיחשף המטופל לגילויים הקשורים לחייו ועברו, לנחתם ולהתמודד עימם. עצם החשיפה וההתמודדות עם הצדדים המורכבים יותר באישיותו של המטופל יוצרת תהליך החלמה וקבלה בסביבה בטוחה ותומכת.
במהלך הטיפול ייתן המטפל את היציבות לה זקוק המטופל כדי להיחשף, להשיל את המעמסה הנפשית אותה נשא בתת מודע, לעיתים לאורך שנים רבות ולעיתים לזמן לא ממושך אך משמעותי.
בנוסף מקבל המטופל כלים ומשימות במטרה להטמיע דפוסים חדשים וחיוביים אשר יסייעו לו לעצב מחדש את מערכת האמונות ואת מערכות היחסים השונות בחייו.
ההרכב הטיפולי המוכר ביותר הוא טיפול אישי בו המטפל והמטופל הם הצדדים היחידים בתהליך, קיימים גם הרכבי טיפול נוספים:
טיפול אישי המשלב פגישה אחת או סדרת מפגשים עם אדם נוסף מחיי המטופל (בן או בת הזוג, בן משפחה) מצב זה מתאפשר במידה והמטפל מאמין שדינמיקה כזו תביא לשיפור בתהליך הטיפול וכמובן, רק בהסכמתו של המטופל מרצונו החופשי.
חשוב להדגיש, כאשר המטופל הינו קטין, שיתוף ההורים / אפוטרופוס רשמי, הינו חלק בלתי נפרד מהתהליך. ככל שהקטין צעיר יותר בגילו, כך מעורבות ההורים תהיה משמעותית יותר, ויכולה להתקיים הן במפגשים של ההורים עם המטפל ללא נוכחות הקטין והן במפגשים משותפים, של הקטין והוריו יחד עם המטפל.
במקרה של קטין, לרוב הטיפול יתחיל בפגישה ראשונית של המטפל עם ההורים, על מנת לקבל רקע על הילד/ה מגיל הלידה ועד היום וכן לבצע תיאום ציפיות עם ההורים לגבי המידע אותו ימסור/לא ימסור המטפל במפגשים.
ראוי להדגיש כי גם במקרה של קטין ישנה חובת סוגיות מטפל-מטופל, ולא כל המידע אשר עולה בחדר הטיפול יועבר להורים. להיפך, מרבית המידע לא יימסר, על מנת לאפשר לקטין להיפתח אל המטפל.
המידע שיעבור הינו מידע כללי בלבד, אלא אם עלה תוכן אשר מסכן את הקטין באופן כלשהו או הקשור במישרין לקשר של הקטין עם אחד ההורים או שניהם ועשוי להשפיע משמעותית על הטיפול.
ככל שהקטין בוגר יותר, וכמובן בשקלול כל מקרה לגופו, מידת המעורבות והשיתוף של ההורים תפחת עד כדי מעורבות בסיסית בלבד במקרה שעולה תוכן המסכן את הקטין באופן כלשהו או מתייחס במישרין ליחסים של הקין עם אחד ההורים או שניהם.
טיפול זוגי: תהליך טיפול בו נפגשים שני אנשים אשר נסיבות חייהם הן קרובות מאוד, בדרך כלל בין בני זוג אך קיימות גם קונסטלציות שונות כגון שותפים עסקיים, או בני משפחה.
בטיפול זה התהליך ברובו מתרחש כאשר שני המשתתפים מופיעים יחדיו למפגשים.
לעיתים יתבצעו פגישות אחד על אחד של כל משתתף עם המטפל וזאת על מנת לייצר מרחב פתוח וחופשי עבור כל אחד מהצדדים למסור מידע למטפל, שאולי אחרת לא יימסר כלל.
לעיתים המטפל עשוי לשמש כמעין "מגשר" אשר מסייע בתיווך מידע בין הצדדים שלאחד מהצדדים או שניהם קשה לבטא בפני השני, ו/או לייצר שיקוף של התנהגויות או ת]יסות של צד מסויים אשר משפיעות על התנהלותו.
טיפול במשבר משפחתי: משפחה אשר חווה משבר או טרגדיה מגיעה לתהליך בו מבקשים בני המשפחה תמיכה באינטגרציה של המשבר, מקום בו יוכלו לפרוק ולהישמע באופן בטוח ובליווי מקצועי וצמוד.
בנוסף יוכלו בני המשפחה לקבל כלים אשר יסייעו להם בעתיד להמשיך בעיבוד מתקדם כיחידים וכמשפחה.
אחת הדוגמאות הבולטות בתחום זה הינה הטיפול בהפרעות אכילה. במקרה זה לא רק המטופל/ת עצמם נדרשים לטיפול א=כי אם כל מעגל התמיכה המשפחתי המעורב במישרין או בעקיפין בתהליך.
המפגש הראשון נקרא פגישת אינטייק\אבחון, זוהי פגישת היכרות והיא עורכת כשעה, בפגישה זו מספר המטופל את סיפור חייו, על עברו ועל נקודות ציון משמעותיות בחייו.
המטופל יישאל על מצבו כיום ומה מביא אותו לבקש עזרה. לאחר מכן תחל סדרת המפגשים האורכים 30-50 דקות, בהתאם למקרה
פנייה לסיוע נפשי היא פעולה אותה כדאי לשקול במידה ו ואתם חשים קושי רגשי מתמשך או אתגר בהתמודדות עם אלמנט מסויים בחיי היום יום או סיטואציה מורכבת, קצרת טווח או ממושכת אשר משפיעה בדרך כזו או אחרת על התנהלותכם היומיומית ו/או על תפקודכם בחיי היום יום.
כמו כן, במידה וקיים חשש שאדם קרוב אליכם מתקשה בחיי היום יום ו/או חווה אתגרים מסויימים המשפיעים על תפקודו (ךדוגמא אחד הילדים במשפחה) ההורים יכולים לפנות להתייעצות וטיפול. מומלץ לפנות מוקדם ככל האפשר ולא לדחות קבלת סיוע נפשי, כל דחייה עלולה לחזק את הסימפטומים ולהעמיק את חומרת המצב.
יש לזכור כי במידה והמטופל אינו קטין, עליו לפנות באופן אישי לקבל הטיפול, או סמידה ומישהו קרוב פונה בשמו, על המטופל להביע הסכמתו לטיפול מרצונו החופשים. כמו כן, במקרה של קטין, נדרשת הסכמת ההורים לטיפול בכתב ובע"פ. כאשר ההורים נשואים, מספיקה הסכמת אחד ההורים בלבד, אם כי לרוב יתבקשו שני ההורים לקחת חלק ולהיות מעורבים בהליך הטיפולי ככל הניתן. במידה וההורים גרושים, נדרשת חתימה בכתב והסכמה בע"פ של שני ההורים. ללא הסכמת שני ההורים באופן ברור וחד משמעי, לא ניתן להתחיל טיפול.
הטיפול בקטינים מצריך נוכחות מבוגר לפחות במפגש האבחון הראשוני. בטיפול ילדים המבוגר יהיה זה שיזהה את הצורך בטיפול ויצור קשר עם המרפאה.
במהלך הטיפול יהיו מפגשים מיוחדים בהם יהיו ההורים בלבד, ויכולים להיות מפגשים משותפים של הילד/ה עם אחד ההורים או שניהם. כחלק מהטיפול תתבצע הדרכת הורים/ליווי הורי, במטרה ליצור המשכיות לאווירה מאפשרת ובריאה בבית.
השלב הראשון בדרך לפסיכותרפיה הוא בדרך כלל קבלת תואר ראשון בפסיכולוגיה או בתחום קרוב (כמו עבודה סוציאלית או חינוך מיוחד). תואר ראשון בפסיכולוגיה מספק בסיס ידע רחב בנושאים כמו התפתחות האדם, פסיכופתולוגיה, שיטות מחקר וסטטיסטיקה.
השלב הבא הוא תואר שני בפסיכולוגיה קלינית, ייעוץ חינוכי, עבודה סוציאלית קלינית או טיפול באמנות. מסלולי לימודים אלו כוללים קורסים מתקדמים יותר, הכשרה מעשית והתמחויות בתחומים שונים של פסיכותרפיה. תואר שני כולל גם הכשרה מעשית, שמקבלים במסגרות טיפוליות שונות, כגון קליניקות, בתי חולים, ומרכזים קהילתיים.
בישראל ישנם מספר סוגי פסיכותרפיסטים, כל אחד מהם עם מסלול הכשרה שונה: