fbpx

054-4794444

טראומה וPTSD

הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD-Post Traumatic Stress Disorder) היא מצב בו אדם סובל משינויים התנהגותיים וסימפטומים שונים בעקבות אירוע טראומתי משמעותי שחווה, כגון:

מלחמה, תאונת דרכים, פיגוע, פגיעה מינית, שוד, תקיפה אלימה, ועוד.

הסימפטומים שעשויים להופיע, יכולים לכלול בין היתר: 

  • דריכות יתר, התפרצויות זעם,כעס בלתי פרופורציונלי ללא גורם אשר תואם את התגובה, תחושת מתח מתמשכת ללא סיבה מיידית, תגובה קיצונית לרעשים חזקים ועוד.
  • פלאשבקים – האדם נזכר ואף חווה את הטראומה בראשו ובמחשבותיו שוב ושוב.
  • קשיי הירדמות, קשיי שינה, התעוררות בלילה.
  • התנהגות הימנעותית מדברים הקשורים לטראומה, למשל אדם לא ייסע בכביש בו אירעה התאונה, אדם יפסיק לאכול במסעדות אם היה במסעדה בזמן פיגוע, הימנעות מקשר עם אדם או אנשים שהיה להם קשר לאירוע הטראומתי ועוד.
  • לחילופין יכולה להיות התעסקות אובססיבית בדברים שמזכירים לאדם את האירוע הטראומתי.
  • שינויים במצב הרוח, דיכאון, מיעוט באכילה ועד כדי התפתחות הפרעת אכילה, האשמה עצמית ואף ניסיון לפגיעה עצמית.
  • יכולים להיות גם הקשרים וזכרונות חושיים, כמו למשל: ריח של שרוף, מראות מסויימים, ביגוד מסויים ועוד.

הופעתם של הסימפטומים לאחר חווית קיצון טראומטית (אירוע מסכן חיים, פגיעה מינית ועוד)  עשויה להיחשב כPTSD, בהנחה והסימפטומים נמשכים כ4 שבועות ויותר.

חשיפה למצבי קיצון באופן אישי, או עדות לאירוע קשה שחווה אדם אחר בין אם זר או קרוב, עשויות להוות גורם להתפתחות PTSD, אצל כל אדם בכל גיל.

ישנם מקרים בהם ה-PTSD יופיע לאחר מספר שבועות מזמן האירוע, ואחרים אצלם ההתפרצות תחול לאחר תקופה ארוכה יותר – חודשים עד שנים.

העברה משנית היא מצב בה בה ה-PTSD מופיע אצל אנשים החיים בקרבתו של האדם אשר נמצא במצב קיצון או חווה טראומה, למשל בת או בן הזוג ואפילו אצל ילדים. 

בעבר זוהתה הפרעה זו עם לוחמים בלבד אך כיום הורחבה ההגדרה וניתן לאבחן תחת מטריה זו מקרים מגוונים. 

הבשורה היא שישנם טיפולים אשר הוכחו כיעילים ומשפרי חיים עבור הסובלים מPTSD.

קבוצות אשר נמצאות בסיכון גבוה לפתח את התסמינים של הפרעת דחק פוסט טראומטית PTSD אשר בסבירות גבוהה עשויים לחוות מצבי קיצון מסכני חיים או חווית חוסר שליטה באופן מתמשך, הם :

  • חיילים לוחמים
  • שוטרים
  • צוותי זק"א/מד"א
  • רופאים מנתחים או צוות חדר טראומה
  • נפגעי תקיפה מינית
  • נפגעי אלימות
  • קורבנות של פעולות טרור או מצבים מסכני חיים.
  • משפחותיהם של הנ"ל

שכיחות התופעה באוכלוסיה הכללית היא כ10%, אך ברור כי ישנם אנשים נוספים רבים (יש האומרים כי עוד כ10%) אשר חווים לפחות חלק מהתסמינים אך לא אובחנו מעולם האופן רשמי.

הסברה הרווחת הינה כי לאור העובדה שמדינת ישראל ידעה מלחמות ופעולות איבה (פיגועים), שכיחות הPTSD גבוהה. בממוצע, נשים סובלות מ-PTSD באחוזים גבוהים יותר מגברים. 

מה הם הגורמים להתפתחות PTSD?

  • האדם חווה טלטלה משמעותית בחייו אשר ערערה את הביטחון הקיומי והפרה את האיזון העדין שבו אנו חיים. אותו אדם עלול לפתח תחושה מתמדת של חוסר ביטחון ולהשליכה על כל התנהלותו היומיומית.
  •  חשיפה חוזרת לגורם הטראומה – אירוע שקרה יותר מפעם אחת או חשיפה חוזרת לפרטים מתוך האירוע הטראומתי.
  • טראומה מהילדות שהודחקה / הוכחשה ולא טופלה
  • אירועים קשים כלליים, כגון אירועי ה7 באוקטובר, עלולים לעורר אצל אנשים מסויימים טראומות עבר.

על התמודדות עם טראומה ו-PTSD במרפאת FYM:

הפתרון מתחיל בזיהוי הסימפטומים מהם סובל אדם קרוב, או אנו עצמנו. ופניה לקבלת ייעוץ וטיפול. הטיפול בPTSD מתחיל באבחון מקצועי. ישנן דרגות שונות של PTSD וחשוב לאבחן את המצב בו נמצא המטופל בפנייתו לטיפול. 

אנו מודעים לכך שתהליך ההחלמה וההתמודדות הוא מורכב ואנו עושים כל שביכולתינו בכדי להעניק למטופלים שירות אישי, מקצועי ואדיב. ב-FYM אנו  מעניקים מגוון טיפולים רחב עם מטפלים משלל דיסציפלינות, אשר מתאימות למגוון רחב של מטופלים, כל מטופל יכול להתחבר לסוג טיפול שונה והמטרה היא להעניק למטופל מרחב בו הוא יכול להתפתח ולחוות את התהליך העמוק של ההחלמה.

המשותף למרבית הטיפולים הוא מסירת מידע אודות הטראומה, התסמינים והתופעות הנלוות, האפשרות להחלמה ספונטנית, ליווי והדרכת בני משפחה ו/או מטפלים עיקריים ונטיעת התקווה כי המצב הפיך וניתן לטיפול. לעיתים קרובות, בשל מורכבות המקרים, יכללו בטיפול יותר ממטפל אחד ו/או יותר מגישה טיפולית אחת.

הטיפול עשוי לכלול: טיפול פסיכיאטרי ותרופתי, טיפול פסיכותרפי בגישות שונות כגון CBT, EMDR טיפול באמצעות אומנויות ועוד. שילוב בין טיפולים פסיכותרפיים ותרופתיים יחד עם שילוב רפואה משלימה כגון עיסוי ודיקור סיני אינם מהווים בעיה, ובמקרים רבים עשויים לעזור בהקלת המתח הפיזי הרב אשר ממנו סובלים מטופלי PTSD רבים. מומלץ להיוועץ עם המטפל בנושא טרם התחלת טיפול ברפואה משימה.

תסמונת PTSD אצל ילדים:

ישנן פעולות אשר ניתן לבצע כדי לעזור לילדים לחוש בטוחים לאחר מצבים בהם הם חוו טראומה.

פעמים רבות הילד לא ידע מה הוא חווה אך יבטא תסמינים של טראומה, חשוב להיות רגישים, להיות קשובים ולשים לב לשינוי התנהגותי ולפנות להתייעצות על מנת להבין במה מדובר. המלצה הראשונה היא ליצור קשר עם גורם מקצועי כדי לקבל עזרה ספציפית בנוגע למצב ובמידת הצורך לקבוע פגישת אבחון.

ראשית הטיפול- יצירת מרחב בטוח בו הילד יכול לבטא בשפתו את החוויה אותה הוא עובר / עבר. הדרכת הורים- במידה וזיהינו את הגורם לחרדה יש לטפל בו (אם זו גישה חופשית לתכנים לא מותאמים, או בן משפחה אשר משתף סיפורים ועוד)

שימור מפגשים חיוביים עם ילדים אחרים ומניעת התבודדות, ועוד.

*1 על פי אגודת הפסיכולוגים האמריקאית: https://www.apa.org/ptsd-guideline/treatments

×
דילוג לתוכן